Sunday, February 7, 2010

Bimota Disabike DB6 Delirio - singura motocicleta de fabrica pt persoanele cu dizabilitati

deci se poate! si nu e facuta de honda, suzuki, yamaha, bmw sau harley.

bimota disabike db6 delierio este o motocicleta adaptata de fabrica producatoare, special pentru persoane cu dizabilitati. nu e doar o conjunctura fericita cum este cazul la Aprilia Mana 750, care se poate conduce mai usor de catre cineva cu o problema fizica pentru ca, din intamplare, are cutie de viteze automata.

asa arata masinaria:


italienii de la bimota au luat o motocicleta facuta de ei (nu fac totusi motociclete ieftine), au echipat-o cu un ambreiaj in genul lui kliktronic, i-au pus doua manete in stanga, un harnasament care sa tina o mana dreapta paralizata pe ghidon si i-au schimbat si alte comenzi special pentru a fi condusa usor de catre un motociclist cu dizabilitate. au facut asta ca parte din oferta lor curenta, nu doar ca o exceptie, ci chiar au un kit standard de piese pentru adaptari. exemplul de pe youtube este o adaptare pentru motociclistii cu bratul drept paralizat. dar fabrica face si alte feluri de adaptari fie pentru oameni cu probleme la maini sau la picioare.


poze de la moto-station.com

daca o fabrica producatoare de motociclete isi permite sa investeasca bani si resurse intr-o motocicleta adaptata pentru persoane cu dizabilitati, atunci inseamna ca exista o piata viabila pentru asa ceva. un alt exemplu este compania Nippi, care insa face exclusiv vehicule pentru persoane cu dizabilitati - din pacate nu motociclete pe doua roti, ci trike-uri si scutere pe 3 roti, de obicei pentru oameni in carucior.

oricum felicitari celor de la bimota pentru ca au dovedit ca se poate! si culmea! au lansat-o in 2009, in plina criza financiara mondiala. totusi slabe sanse ca exemplul sa fie urmat de companiile cu cifre de vanzari mult mai mari si cu oameni mult mai blazati la marketing :P

later edit: am vorbit cu cineva, zicea ca daca ai conduce asa ceva numele ar duce la multe mistouri din partea vorbitorilor de engleza - incercati sa il pronuntati ca Jar-Jar Binks: "Dis-a-bike or Dissa-not-a-bike?" =))

No comments:

Post a Comment